Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Deeltjesversneller veroorzaker einde wereld?

Er zijn veel scenario´s bekend hoe de aarde aan haar einde zou kunnen komen in 2019. Er zijn ook heel veel mensen die denken dat dit onzin is. Een mogelijke doomscenario die nog niemand heeft gelinkt met het jaar 2019 is het einde van de aarde door de deeltjesversneller. Met de deeltjesverneller kunnen onder andere zwarte gaten nagebootst worden. Tegenstanders van dit project vrezen dat dit heel slechte gevolgen kan hebben voor onze planeet. Vandaag is deze mega machine weer herstart;

GENEVE - De deeltjesversneller van de CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, is vrijdagmiddag na veertien maanden herstart.

Er zijn weer atoomdeeltjes geïnjecteerd in de versneller, aldus een CERN-zegsman. De deeltjesversneller maakte in 2008 een valse start. Het experiment moest al na een paar dagen gestaakt worden wegens technische problemen.
De bouw duurde twaalf jaren en kostte 4 miljard euro. Zevenduizend wetenschappers hebben er aan meegewerkt. In de tunnel van 27 kilometer lang, 100 meter onder de Zwitserse en Franse grond, kunnen bouwstenen van atomen met elkaar in botsing worden gebracht.

Wanneer het experiment op volle toeren draait, vermoedelijk begin volgend jaar, botsen honderden miljoenen deeltjes op elkaar die dan met vrijwel de snelheid van het licht in de tunnel razen. Daarmee moet een toestand worden nagebootst die zou hebben bestaan bij de vermeende oerknal, om meer meer te weten te komen over het ontstaan en de bouwstenen van het universum. Maar sommige mensen vrezen het ergste en voorzien het einde van de wereld wanneer het experiment zijn doel bereikt.

Bron: www.nu.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen