Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Jarenlang geknoeid met klimaatfeiten

Gehackte e-mails ontmaskeren VN-wetenschappers

DEN HAAG
 -  Minister Cramer (Milieu) moet uitleg geven over een mogelijk jarenlange manipulatie met klimaatgegevens om de opwarming van de aarde te overdrijven. 

PVV-Kamerlid De Mos wil dat de PvdA-bewindsvrouw reageert op de bizarre werkwijze van wetenschappers, verbonden aan een Engels klimaatinstituut, dat zeer nauw verbonden is met het VN-klimaatpanel IPCC. Uit ruim duizend geroofde e-mails doemt het beeld op dat alles wordt gedaan om sceptici, die twijfelen aan de menselijke invloed op het klimaat, de mond te snoeren.

Ook VVD-Kamerlid Neppérus is 'geschokt'. "Dit zijn notoire jokkebrokken", zegt PVV'er De Mos verbijsterd. "Ik wil weten of minister Cramer het niet verwerpelijk vindt dat mensen zó voor de gek zijn gehouden." De PvdA-minister is er juist heilig van overtuigd dat menselijke CO2-uitstoot de aarde opwarmt. Daarom ijvert zij voor een klimaatakkoord in Kopenhagen.

In de gehackte e-mails van de University of East Anglia geven wetenschappers toe dat zij de recente afkoeling van de wereldtemperatuur niet kunnen verklaren. Ook bespreekt men 'trucjes' om 'de neergang te verbergen' in de modellen. Verder is te lezen dat sceptische studies absoluut buiten de officiële rapporten van de IPCC moeten worden gehouden.

Schokkend
"Dit is zeer ernstig", oordeelt de Nederlandse geofysicus Hans Erren. "Zo hoort wetenschap niet te werken." Hij vindt het schokkend dat een "kliek politiek gemotiveerde wetenschappers, die alles uit de weg ruimen, dat niet bij hun ideologie past", zo'n grote invloed heeft op het IPCC. Dit VN-lichaam roept al jaren om miljarden kostende maatregelen tegen CO2-uitstoot.

VVD-Kamerlid Népperus: "Dit is schokkend. Kennelijk gooit men deuren dicht voor wetenschappers die anders denken over klimaatverandering. Terwijl dit juist een open debat moet zijn."

Volgens De Mos lijken de betrapte wetenschappers "een beetje op Barbapapa". "Het is 'hub hub hub, barbatruc'. Zo ontkennen ze dat de middeleeuwen ook heel warm waren, en praten ze goedgelovige mensen aan dat het vijf voor twaalf is! Kopenhagen is echt de perfecte plek voor een klimaatconferentie. Er worden sprookjes verkocht."

De storm over de gelekte e-mails, die op internet al het Watergate van de klimaatopwarming wordt genoemd, gaat vooralsnog voorbij aan het KNMI. "Hacken is iets van deze tijd", reageert een woordvoerder. "Met de inhoud houden we ons hier nog niet bezig." De Universiteit van East Anglia bevestigt dat e-mails zijn geroofd en heeft de politie ingeschakeld.

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen