Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

'Petten ontsnapt aan kernramp'

PETTEN -  De kernreactor in Petten ontkwam op 16 november 2001 ternauwernood aan een ernstig ongeluk waarbij de reactorkern had kunnen smelten, een zogeheten 'meltdown'. Dat stelt Greenpeace op basis van een zojuist gepubliceerd boek van de hand van Frank Saris, die destijds als directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) betrokken was bij de kernreactor.
Een woordvoerster van NRG, de exploitant van de kernreactor, zegt dat het voorval jaren geleden onderzocht is door zowel het Internationaal Atoom Energie Agentschap als de Nederlandse autoriteiten. Ook het ministerie van VROM stelt dat de situatie nooit zo dreigend is geweest.

Zaklamp
Op 16 november viel de stroom uit in het stroomnet van Petten en daardoor moest de kernreactor het doen met een noodvoorziening. Omdat de zaklamp in de controlekamer door een medewerker was gebruikt om zijn auto te repareren, schakelden de operateurs op de tast per ongeluk het extra noodkoelsysteem uit in plaats van aan, zo beschrijft Saris.

Alleen het feit dat de normale stroomvoorziening weer snel was hersteld zou een ramp hebben voorkomen. NRG spreekt in een reactie tegen dat een noodvoorziening om de koeling van de reactor op peil te houden niet bleek te functioneren. Volgens Greenpeace is de veiligheid van de reactor ook nu nog een probleem.

Voor klokkenluider Paul Schaap komt het nieuws over de bijna-meltdown niet als een verrassing. "In 2001 was ik zelf op non-actief gesteld. Via mijn contacten ben ik wel steeds geïnformeerd over wat op de reactor plaatsvond. Ook van dit incident was ik op de hoogte. Dat de Kernfysische Dienst het eerder heeft afgedaan als niet ernstig, hoort bij hun beleid. Alles wat in Petten gebeurt, proberen zij glad te poetsen. Het is bijzonder dat Saris nu een boekje opendoet. Kennelijk wilde hij zijn frustraties die hij bij ECN heeft opgelopen van zich afschrijven. Eerder is hij uit de school geklapt over een Tsjernobyl-achtig experiment en toen mocht hij opkrassen. Dat hij nu een aantal dingen naar buiten brengt die het daglicht niet konden verdragen, is op zich een goede zaak. In mijn Zwartboek heb ik al gemeld dat noodstroomvoorzieningen niet in orde waren. Dit voorval geeft aan dat dit inderdaad zo was."

Schaap heeft het boek van Saris nog niet gelezen. Ruud Maarschall, bestuurslid van de Stichting Pettemer Duinen Kernreactor Vrij en raadslid namens Natuurlijk Zijpe, wil dat burgemeester Marian Dekker opheldering geeft hoe het kan dat de bijna-meltdown jarenlang onder de pet is gehouden. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt dat alle incidenten, hoe klein ook, worden gemeld. Dat het in 2001 bijna mis is gegaan, is voor mij nieuw. Ik ga ervan uit dat dit ook zo is voor de burgemeester. Anders heeft ze wat uit te leggen op de raadsvergadering op 8 december."

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen