Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

‘Warmer klimaat zal leiden tot meer oorlog’

AMSTERDAM – De opwarming van de aarde zal leiden tot aanzienlijk meer oorlogen in Afrika. Dat voorspellen Amerikaanse wetenschappers in een controversiële studie aan de hand van historische gegevens over klimaat en oorlogen.

De Amerikaanse onderzoekers Marshall Burke en David Lobell van de Universiteit van Stanford vergeleken gegevens over de temperatuur en regenval in Afrika tussen 1981 en 2000 met het aantal gewapende conflicten op het continent. De wetenschappers stuitten op een sterk verband tussen met name de temperatuur en de kans op burgeroorlogen.

Extra doden
Op basis van die bevindingen en klimaatmodellen voor de toekomst voorspellen de onderzoekers dat het aantal conflicten in Africa in 2030 met maarliefst 54 procent zal zijn toegenomen. Ook zullen er volgens hun berekeningen 339.000 extra doden vallen als gevolg van de burgeroorlogen die door de opwarming van de aarde ontstaan. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oogst
De wetenschappers vermoeden dat het verband tussen hoge temperaturen en oorlog kan worden verklaard door een hoger aantal mislukte oogsten in warmere periodes. Een tekort aan voedsel zou daarna gemakkelijk kunnen leiden tot sociale spanningen.

Veel andere wetenschappers vinden de geschatte toename van het aantal oorlogen erg hoog uitgevallen. Maar volgens Burke en Lobell is hun onderzoek betrouwbaar. Het verband tussen temperatuur en oorlogen hield ook stand als rekening werd gehouden met de democratie en rijkdom in een land.

Ongelijk
“We zouden graag willen dat ons ongelijk wordt bewezen”, verklaart Burke in het Britse tijdschrift New Scientist. “Maar de onderzoeksgegevens zijn gewoon erg robuust.”

Bron: www.nu.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen