Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Virgin presenteert ruimteschip

SAN FRANCISCO -  De Britse miljardair Richard Branson heeft maandag (lokale tijd) in Californië de SpaceShipTwo, het eerste commerciële ruimtevliegtuig, gepresenteerd. Dat meldden Amerikaanse media.

Volgens een woordvoerster van Virgin Galactic, de ruimtevaarttak van het bedrijf Virgin Group van Branson, waren rond achthonderd genodigden bij de presentatie in de Mojave-woestijn. Onder de gasten was de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger, die Branson prees als een „buitengewone visionair”.

Branson hoopt vanaf 2011 de eerste (rijke) klanten de ruimte in te schieten. Dat zal in eerste instantie gebeuren vanuit de Amerikaanse staat New Mexico, later ook elders in de wereld.

Meer dan driehonderd mensen hebben zich reeds aangemeld voor een vlucht met de SpaceShipTwo. De ruimtereis kost 200.000 dollar (135.000 euro)en duurt twee uur. Er gaan weken van voorbereiding aan vooraf.

De SpaceShip Two is 18 meter lang en biedt ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers. Het ruimtevliegtuig wordt eerst met behulp van een ander vliegtuig naar 15 kilometer hoogte gebracht. Daarna ontsteekt het toestel zijn raketmotoren om door te stijgen naar een hoogte van 110 kilometer. De reizigers zijn daardoor ongeveer 6 minuten gewichtloos en kunnen de kromming van de aarde zien.

Voorstanders van het project hopen dat met het ruimteschip een nieuwe fase in de geschiedenis van de luchtvaart aanbreekt. Circa 80.000 mensen staan al op een wachtlijst.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen