Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

'Aarde niet voldoende beschermd tegen asteroïden'

De Verenigde Staten doen er goed aan om meer te investeren in de bescherming tegen asteroïden die mogelijk een gevaar vormen voor onze planeet, zo luidt de conclusie van een door de National Academy of Sciences opgesteld rapport dat 22 januari uit werd gegeven. Volgens het 134 pagina’s tellend rapport is de vier miljoen dollar die beschikbaar gesteld is door de Amerikaans regering niet genoeg om alle potentieel gevaarlijke asteroïden in de omgeving van de aarde te identificeren. De ruimtevaartorganisatie NASA zou op dit moment slechts minder dan één miljoen dollar achter de hand hebben om onderzoek te doen naar naderende asteroïden.

Men zou bovendien met meer methoden op de proppen moeten komen om onze planeet te beschermen tegen ruimterotsen die pas kort voordat ze de aarde van dichtbij naderen ontdekt worden. De onderzoekers schrijven dat er decennia overheen gaan voordat men een ruimtevaartuig heeft ontwikkeld en gelanceerd om een asteroïde een ‘zetje’ te geven of het met een krachtig projectiel te raken. Kernwapens zouden een laatste toevlucht moeten zijn, maar volgens het rapport zijn deze alleen bruikbaar als al jaren bekend is dat een grote asteroïde op ramkoers ligt met onze wereld.

Volgens NASA-experts heeft de ruimtevaartorganisatie tot nu toe ongeveer 85 procent van de grootste nabije asteroïden in het vizier gehad, objecten die een doorsnede hebben van één kilometer of meer. Tot op de dag van vandaag is slechts vijftien procent van de asteroïden met een doorsnede van rond de 140 meter in de omgeving van de aarde gecatalogiseerd en minder dan vijf procent van de nabije ruimterotsen met een doorsnede van zo’n vijftig meter zijn tot nu toe gevonden.

Lindley Johnson, manager van het programma dat betrekking heeft op het in kaart brengen van deze zogeheten NEO’s (Near-Earth Objects), zegt dat de ruimtevaartorganisatie voor de komende vijftien jaar op zijn minst één miljard dollar nodig heeft om onze planeet voldoende te beschermen. Maar zowel de regering onder leiding van de huidige president Barack Obama als die van de vorige president George W. Bush hebben geen geld opzij gezet om de zoektocht naar nabije asteroïden te stimuleren. Volgens het rapport moet dat eerst gebeuren voordat onze wereld voldoende beschermd is tegen potentieel gevaarlijke ruimterotsen.

Bron: www.astroversum.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen