Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

'Snowmageddon' teistert Amerikaanse oostkust

WASHINGTON -  Een groot deel van het oosten van de Verenigde Staten wordt geteisterd door zeer zware sneeuwval die vaak gepaard gaat met hevige wind. Vooral de federale hoofdstad Washington DC en de staten Virginia en Maryland zijn getroffen. Er ze zijn al zeker twee doden gevallen door het natuurgeweld.

President Barack Obama sprak tijdens een persconferentie in een ondergesneeuwd Washington al van 'snowmageddon'. Amerikaanse media bezigen ook het woord 'snowpocalypse'. Volgens meteorologen zou de sneeuwstorm van dit weekend de grootste in negentig jaar zijn in het gebied. 

Weerdeskundigen hebben de inwoners van de Amerikaanse hoofdstad Washington opgeroepen zaterdag thuis te blijven. Zij voorspellen dat de „extreem gevaarlijke” sneeuwstorm die sinds zaterdagochtend (Nederlandse tijd) door de stad raast, het verkeer „riskant en levensbedreigend” maakt. Op de weg zijn al talloze ongelukken gebeurd.

De luchthavens van Washington zijn gesloten en de metro rijdt alleen onder de grond. De busdienst is helemaal geschrapt. Ook is er slechts beperkt treinverkeer tussen New York en Washington. Sommige musea en de dierentuin zijn gesloten. Meer dan 230.000 huizen in de hoofdstad en omgeving zitten zonder stroom.

De staten Virginia en Maryland en het District of Columbia hebben sneeuwalarm afgekondigd, waardoor de autoriteiten extra volmachten krijgen om het hoofd te bieden aan het noodweer en de nasleep ervan. In Virginia kwamen twee mensen om toen ze door de aanhanger van een tractor werden geschept toen ze een door de sneeuw gestrande automobilist aan het helpen waren.

In de buitenwijken van Washington lag een pak sneeuw van ruim 81 centimeter. Nog nooit is er in de hoofdstad zo veel sneeuw gevallen. Het sneeuwdek is ongeveer tien centimeter dikker dan bij de Grote Knickerbocker Storm van januari 1922. Die storm kreeg zijn naam, omdat toen het Knickerbocker Theater instortte, waardoor bijna honderd mensen omkwamen.

De sneeuwstorm treft niet alleen Washington, Virginia en Maryland, maar ook staten als Indiana en Pennsylvania en delen van de staat New York. Het is overigens uitzonderlijk dat in zo korte tijd zo veel sneeuw in Washington valt. Volgens gegevens van het Amerikaanse KNMI is het sinds 1870 slechts dertien keer voorgekomen dat er meer dan 30 centimeter sneeuw viel. Zes weken geleden was dat voor het laatst. Toen viel tijdens een sneeuwstorm 41 centimeter.

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen