Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Gerelateerde artikelen

Jodiumpillen tegen kernramp

BORSSELE -  Mensen die in de buurt van de Zeeuwse kerncentrale Borssele wonen, kunnen vanaf 15 maart op het gemeentehuis jodiumpillen afhalen. De pillen moeten hen beschermen als zich een kernramp voordoet. Ook inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die onder de rook wonen van een aantal Belgische kerncentrales, kunnen de pillen bij hun gemeente ophalen.

De actie maakt deel uit van een preventiecampagne van de overheid. Al jaren liggen er vele duizenden jodiumpillen in de kelders van een aantal Zeeuwse gemeentehuizen. Het nieuwe aan deze actie is dat burgers de pillen nu zelf mogen ophalen en ze thuis kunnen bewaren voor als het nodig is.

De pillen helpen alleen als bij een ongeluk met een kerncentrale radioactief jodium vrijkomt. Het spul slaat zich op in de schildklier en kan in de jaren daarna kanker veroorzaken. Als mensen de pillen slikken, kan worden voorkomen dat het radioactieve jodium in de schildklier terechtkomt.

In het verleden was er met name vanuit de antikernenergielobby veel kritiek op de jodiumpillen. De overheid zou de mensen schijnveiligheid bieden door de indruk te wekken dat de pillen hen beschermen tegen de gevolgen van een kernramp. Volgens een woordvoerster wijst de gemeente Borsele haar bewoners er nadrukkelijk op dat de pillen niet werken tegen radioactiviteit in het algemeen.

De kans dat er radioactief jodium vrijkomt, is volgens haar erg klein. Per jaar zou het gaan om een kans van een op tien miljoen dat er een grote lozing komt van radioactief jodium vanuit een kerncentrale. „Toch hebben we besloten de pillen beschikbaar te stellen omdat ze nu eenmaal deel uitmaken van het preventieplan van de overheid. Mensen worden bijvoorbeeld ook opgeroepen om een zaklamp en een opwindbare radio in huis te hebben voor noodgevallen.”

De pillen die de Zeeuwen binnenkort kunnen ophalen zijn houdbaar tot 2012. Het is de bedoeling dat er daarna pillen beschikbaar komen die langer goedblijven.

Veel van de pillen die de afgelopen jaren werden aangeschaft, zijn nu afgekeurd omdat ze te oud waren. In Hulst bijvoorbeeld moesten ambtenaren twee jaar geleden 120.000 pillen weggooien. De gemeente besloot er, volgens de Provinciale Zeeuwse Courant, minder in te slaan omdat er onder de bevolking nauwelijks belangstelling voor was.

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen