Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Gerelateerde artikelen

'Klimaatstudie blijkt miskleun'

AMSTERDAM -  De dinsdag gepubliceerde Tilburgse klimaatstudie, waarin wordt gewaarschuwd voor een nog veel sterkere opwarming van de aarde, zou een wetenschappelijke miskleun zijn. Er zou sprake zijn van “zeer slordige wetenschap.” Dat beweert althans de gerenommeerde Amerikaanse milieueconoom Ross McKitrick. De hoogleraren econometrie Jan Magnus en Bertrand Melenberg hebben een temperatuurdataset gebruikt die volgens de makers zelf helemaal niet gebruikt mag worden voor studies naar het broeikaseffect.

Dit zegt McKitrick tegen wetenschapsjournalist Marcel Crok van Climategate.nl. De Tilburgse studie vermeldt de CRU TS 2.0 dataset te hebben gebruikt, terwijl de Britse Climatic Research Unit (CRU) zelf op haar website in de begeleidende documentatie schrijft: CRU TS 2.0 is specifically NOT designed for climate change detection or attribution in the classic IPCC sense. Crok noemt de werkwijze van de Tilburgers, die wereldnieuws werden met hun studie, “zeer slordige wetenschap”.

'Oceanen vergeten'
De econometristen zouden volgens Climategate.nl daarnaast een cruciale denkfout gemaakt hebben met het weglaten van de oceanen in hun model.

De VU-hoogleraar klimaateconomie Richard Tol maakt gehakt van de Tilburgse studie. "Tweederde van de aarde is oceaan en veel van de extra energie in het klimaat gaat in de oceanen zitten. Dat moet je meenemen anders zit je helemaal fout." Een ander kritiekpunt van Tol is dat de periode van 44 jaar (1959-2002) veel te kort is voor het analyseren van klimaatverandering. "Een derde probleem is dat de auteurs alleen naar CO2 kijken. Er zijn naast CO2 echter nog diverse andere broeikasgassen, zoals methaan en lachgas, en volgens het IPCC is de bijdrage van al die andere gassen bij elkaar groter dan het effect van CO2. Het gevolg in hun analyse is een overschatting van de opwarming door CO2."

Tol vindt het al met al een teleurstellend artikel. "Statistisch zit het waarschijnlijk wel goed in elkaar, maar natuurkundig dus helemaal niet. Ze hebben hun huiswerk niet goed gedaan."

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen