Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

'Dinosauriërs stierven van de kou'

AMSTERDAM – De dinosauriërs werden niet uitgeroeid door een asteroïde, maar stierven uit door plotselinge klimaatverandering. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers in een nieuwe studie. Wetenschappers van de Universiteit van Plymouth hebben een groot aantal mineralen en fossielen uit Spitsbergen bestudeerd.

Het onderzoek op de gesteentes suggereert dat de temperatuur van het zeewater in het gebied 137 miljoen jaar geleden plotseling sterk daalde van 13 tot 4 graden Celsius. De wetenschappers vermoeden dat de temperatuurdaling werd veroorzaakt door een verandering van de golfstroom in de Atlantische oceaan. Dit fenomeen zou een afkoeling van het klimaat op gang hebben gebracht, waardoor uiteindelijk alle dinosauriërs uitstierven.

Geleidelijke uitsterving
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience. Volgens de onderzoekers werpen de onderzoeksresultaten een nieuw licht op de uitsterving van de dinosauriërs, die vaak wordt verklaard door de inslag van een asteroïde. “We geloven nu dat de dinosauriërs geleidelijk uitstierven en het is heel goed mogelijk dat klimaatverandering de oorzaak was”, verklaart hoofdonderzoeker Gregory Price in de Britse krant The Daily Telegraph.

Koudbloedig
“Het is waarschijnlijk dat dinosauriërs koudbloedige wezens waren", aldus Price. "Ze hadden dus warmte nodig om in leven te blijven. Als ze niet in staat waren om op tijd naar het zuiden te migreren, kan dat ze fataal zijn geworden.”

Bron: www.nu.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen