Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Amerika op rand catastrofe

WYOMING -  De magmavloer van 's werelds grootste vulkaan, Yellowstone, in het Yellowstone National Park stijgt in recordtempo en zal bij het uitbarsten tweederde van Amerika kunnen vervagen. Dat zeggen wetenschappers die de vulkaan nauwlettend in de gaten houden. De vulkaan is duizenden malen groter dan de Eyjafjallajökull vulkaan in IJsland, die in april 2010 het vliegverkeer van Europa lamlegde. Yellowstone barste afgelopen 2.1 miljoen jaar slechts drie keer uit en dat is de laatste 600.000 jaar niet gebeurd, meldt Daily Mail.

De wetenschappers wijzen erop dat tweederde van Amerika door de giftige lucht van de mega-vulkaan onbewoonbaar kan worden verklaard tijdens de uitbarsting. De vloer van de vulkaan komt sinds 2004 in recordtempo omhoog, waarvan de laatste drie jaar met drie centimeter per jaar. Dat is het snelste tempo sinds 1923.

Het magma borrelt op een diepte van tien kilometer. "Als dat twee of drie kilometer was geweest waren we angstiger, maar wij weten niet hoe deze diepte moet worden berekend bij zo'n grote vulkaan. Wij kunnen geen voorspelling doen wanneer de Yellowstone tot een uitbarsting komt", vertelt Robert B. Smith, hoogleraar geofysica aan de Universiteit van Utah.

Bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen