Zoeken


Iets voor u?

Schrijf mee met wilikweten.nl

Login Form

Maya's vieren begin nieuw tijdperk

YUCATAN - Ceremonies ter ere van het einde van de Maya-cyclus zijn zaterdagavond begonnen op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Die cyclus loopt tot 21 december. Volgens sommigen zal dan de wereld vergaan. De Maya's dansten en brachten offers aan de maangod Ixchel in een grot bij de stad Merida. Ze offerden onder meer mais aan de god, die symbool staat voor vruchtbaarheid. De Maya-kalender eindigt op 21 december na 5200 jaar. Daarna start een nieuwe cyclus. Doemdenkers interpreteren deze verandering echter als een voorspelling van het einde van de wereld of als de start van een periode die leidt tot het einde van de wereld.

De Maya's zelf - er leven er nog zo'n 800,000 in Mexico - geloven niet in het einde van de wereld en reageren nuchter op de onheilspellende berichtgeving. "We weten niet of de wereld vergaat," aldus de 62-jarige Liborio Yeh Kinil tegen persbureau AP. "Herriner je je 6 juni 2006 (6-6-06) nog? Toen dachten ookveel mensen dat het einde zou komen, maar er gebeurde niets. En waarom zou paniek raken? Als er iets gebeurt, gebeurt het."

In verschillende boeken en films werd gezocht naar een link tussen de Maya-kalender en het einde der tijden die het gevolg zou kunnen zijn van een zonnestorm, een zwart gat of van het omwisselen van de magnetische polen.

Volgens archeologen is er geen enkel bewijs dat de Maya's het einde van de wereld voorspelden, maar adverteerders trekken zich daar niets van aan. Zo adverteert een Mexicaans biermerk met de slogan: "2012 is niet het einde, het is het begin... van het feestje!" Renault belooft klanten een rentevrije aflossing, want 'de wereld vergaat toch.'

bron: www.telegraaf.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen